Filmhistoriska märkesklockorjamesbondklocka

Klockor har i tider varit ett viktigt föremål när det kommer till stil och trender men även som ett statement för människors livsstil. Det kanske är just därför som klockan, tillsammans med bilar, även fått rejält med synlighet i filmens värld. De uttrycker helt enkelt mer än bara en visuell känsla.

I filmens tidiga era var de produkter som syntes på bio med i filmen av en tämligen äkta anledning, klockan passade kanske in i handlingen eller något i den stilen. Sedan mitten av 90-talet har dock det sätt märkesklockor syns på filmduken förändrats; nu för tiden handlar det om mycket spel bakom kulisserna där varumärken förhandlar med filmproducenterna om att få vara en del av kakan. Det kostar vanligtvis för märken att synas i filmer och man brukar därför låta den här typen av PR ingå i varumärkets marknadsföringsbudget. Märkesklockor burna av en stor och populär skådis kan bevisligen sälja betydligt mer och ge varumärket en push i rätt riktning. I och med filmens lansering syns dessutom produkten flitigt i olika medier och reklam, vilket såklart även det på ett positivt sätt påverkar försäljningen av klockor på nätet och i butiker.

Oavsett vad som ligger bakom klockans roll i filmens värld är filmklockor utan tvivel eftertraktat såväl bland samlare som vanliga köpsugna kunder. Som en liten introduktion till klockans roll i filmens värld ger vi dig här en spännande läsning för att utforska märkesklockor som stödjs av kändisar från bioduken.

Panerai

Den klassiska actionhjälten Sylvester Stallone var en av de första att introducera klockan inom den tuffa actiongenren. Han blev så imponerad av en Luminorklocka från märket Panerai som han såg i ett skyltfönster i Rom att han valde just den till filmen Daylight. Slys val av klocka bidrog starkt till att Panerai som varumärke ökade i omsättning och skapade sig en stark position på marknaden för lyxklockor. Skådespelaren bär även Paneraiklockor i ett flertal andra filmer, som till exempel en av de senaste Expendables 3.

Rolex

En annan stor tillverkare av märkesklockor som dragit stor nytta av att synas på bioduken är Rolex med sina lyxiga modeller. Filmen som kanske allra mest bidragit till Rolexmärkets pampiga första plats när det kommer till lyxklockor är nog Bond och framför allt då med Sean Connery som James Bond. I en av de första Bondfilmerna bar skådespelaren en Rolex Submariner med referens 6538, vilken snabbt gjorde klockan till en riktig statuspryl. Historian berättar att Rolex under inspelningarna inte var särskilt samarbetsvänliga, vilket tvingade filmens producent till att ge Connery sin egen klocka. Att hitta kända märkesklockor som denna är idag inte lätt, det bästa tipset är att leta bland klockor online för att kunna leta mer globalt efter klockan.

Steve McQueen är en annan känd skådespelare som bidragit starkt till Heuer Monacos framgång bland märkesklockor. Det är dock avslöjat att McQueens personliga favorit var Rolex Submariner med referens 5512 och den vetskapen har såklart gett Rolexklockan ännu starkare position. Även Alec Baldwin har synts på filmduken med Rolex. I hans fall var det en guldförgylld Rolexklocka i filmen Glenngarry Glen Ross från 1992. Från den filmen har bland annat en fras kommit att bli historisk och ett tydligt bevis för klockan som statusföremål, Baldwin säger nämligen till Ed Harris att klockan är dyrare än hans bil.

Seiko

Tuffingen Arnold Schwarzenegger gjorde Seikoklockan en stor förtjänst genom att bära Seiko H558 i bland annat Predator, The Running Man och Commando från 80-talet. Seiko H558 är en av de riktigt stora favoriterna i kategorin för såväl analoga- som digitala klockor och är på många sätt riktigt imponerande på egen hand. Sanningen är dock den att Arnold förmedlade en coolhet som klockan utan skådisens hjälp svårt skulle ha lyckats med. Det är heller inte många gånger en klocka ges möjligheten att synas i flera filmer med samma skådis.

OMEGA

I Apollo 13 föddes OMEGA Speedmasters stora framgång och även om klockans medverkan var en deal mellan filmproducenter och varumärket går det inte att undgå att modellen faktiskt var den enda klockan som blivit mekaniskt certifierad av NASA. Både filmen och Omega Speedmaster blev legender och i sig ett tydligt bevis för att klockan är mer än bara en enkel accessoar.

Så mycket mer än en klocka

En klocka står för mycket mer än bara tidsfunktion, den förmedlar en känsla som väcks genom att en skådespelare med särskilt uttryck och stil bär armbandsuret. Sedan finns det även andra aspekter som avgör hur hela känslan uppfattas, som till exempel filmens miljö. Tidigare nämnda Rolex är ett bra exempel på hur filmmiljön påverkar klockans ställning då den främst görs synlig i filmer som handlar om pengar och makt.